Hoewel het in de winter vaak grijs en bewolkt is, kan de zon op sommige dagen onbarmhartig naar binnen schijnen. Je ziet dan opeens weer hoe vies je ramen geworden zijn. In het zonlicht vallen vegen en vlekken extra op en krijg je zin om je vuile ramen eens flink onder handen te nemen. Maar wat is eigenlijk de beste manier om dat te doen? Hoe krijg je ramen streeploos schoon, zodat je weer met een frisse blik naar buiten kunt kijken?

Een goed begin

Allereerst verzamel je de benodigde materialen. Een stevig huishoudtrapje, een spons en een zeem, een goede raamwisser en emmer water met schoonmaakmiddel. Je kunt kiezen voor wat afwasmiddel met een scheutje spiritus of een kant en klaar schoonmaakmiddel voor ramen gebruiken. Houd ook een droge doek bij de hand om vochtige hoekjes en randjes na te kunnen drogen. Begin met de ramen binnenshuis. Maak je vensterbanken leeg, zodat je overal goed bij kunt. Schuif je gordijnen wijd open of trek je rolgordijnen tot bovenaan op en je bent klaar om te beginnen!

Aan de slag

Als er veel spinnenwebben rond je ramen zitten, kun je die het beste eerst weghalen met een ragebol. Zo voorkom je allerlei viezigheid in je emmer. Vervolgens maak je met de spons de ramen goed schoon. Boen alle vette vingers en vlekken er goed af, net zo lang tot de ruit helemaal schoon is. Met de trekker haal je al het water van het raam af. Veeg hem telkens even af met je zeem. De randjes en hoekjes kun je ook nog even zemen, om ze vervolgens af te drogen met een droog doekje. Er zijn ook speciale raamdoeken verkrijgbaar, die een spons, zeem en wisser overbodig maken. Ook schoonmaakmiddel is niet nodig. Daarom zijn dergelijke raamdoeken erg gemakkelijk en milieuvriendelijk.

Van binnen naar buiten

Zodra je ramen blinkend schoon zijn, neem je de vensterbank met een sopje af. Ook de potten van planten en andere snuisterijen kunnen wel een sopdoekje gebruiken. Zet ze allemaal weer netjes op zijn plek en geniet van je brandschone ramen en de frisse schoonmaakgeur. Nu de ramen binnen gedaan zijn, is het tijd om, als het weer het toelaat, naar buiten te verhuizen. Hier zul je ongetwijfeld meer vuil op je ramen aantreffen. Dagelijks waait er stof en zand rond, dat gemakkelijk op je kozijnen en in hoekjes blijft liggen. Ook flinke regenbuien laten hun sporen op de ruiten na. Tijd voor grof geschut dus.

Ook het houtwerk

Neem in elk geval een zachte borstel mee naar buiten. Deze gebruik je om het houtwerk om je ramen zachtjes mee af te vegen. Zo ben je al veel spinnenwebben, stof en vuil kwijt voor je aan het zeemwerk begint. Zorg dat je je trapje op een stevige ondergrond zet, zodat je veilig kunt werken. Gebruik ruim water. Morsen is buiten immers niet zo erg. Ook buiten maak je de ramen eerst schoon met de spons en daarna droog je ze met de wisser en de zeem. Als je genoeg tijd hebt, kun je het houtwerk meenemen. En vergeet ook je voordeur en garagedeur niet. Je bent misschien best een poosje bezig, maar het resultaat zal je veel voldoening geven. Laat die zon maar schijnen!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here