Wanneer je zelf energie op wilt wekken denk je waarschijnlijk al snel aan het plaatsen van zonnepanelen. Toch is dit niet het enige dat je kunt doen om zelf te zorgen voor energie. Ook het gebruik van een hybride of volledig elektrische warmtepomp en een zonneboiler zorgen hiervoor. in dit artikel lees je meer over deze vormen van energie opwekken.

Zonnepanelen plaatsen op het dak

Wanneer je zelf energie op wilt wekken voor je huishouden kun je dit heel goed doen met zonnepanelen. Wek energie op met je eigen zonnepanelen om te zorgen voor een duurzamere woning, minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten. Afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst kun je je hele huishouden voorzien van je eigen energie. Heb je energie over? Dan wordt dit terug geleverd aan je energiemaatschappij. Dit zorgt ervoor dat je aan het eind van het jaar minder hoeft te betalen of zelfs geld terug krijgt. Daarnaast hebben de zonnepanelen zichzelf binnen een aantal jaren terugverdiend, waardoor je in feite geniet van gratis energie.

Energie opwekken met een warmtepomp

Een andere manier om te zorgen voor energie, is door middel van een warmtepomp. Dit is ideaal wanneer je minder aardgas wilt gebruiken, want de warmtepomp vervangt een deel van je cv-ketel. De hybride versie koppel je aan je cv-ketel en haalt de warmte voor je woning uit de buitenlucht. In de winter springt de cv-ketel bij, en ook zorgt deze voor het warme water.

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel en is ideaal wanneer je volledig van het aardgas af wilt. deze pomp haalt de warmte uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater en zet dit om in warme lucht. Daarnaast is er een opslag aanwezig voor het warme water, zodat je dat ook altijd tot je beschikking hebt.

Een zonneboiler aanschaffen

Een zonneboiler is een vervanger voor het aardgas. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, waardoor er geen CO2 vrijkomt. In de zomer is dit ideaal, want de boiler levert dan bijna al het warme water dat je in huis gebruikt. in de winter is dit een ander verhaal, dan redt de boiler dit niet. In dit geval is het dan ook nodig dat de hr-ketel of een warmtepomp zorgt voor het warme water, als je niet wilt douchen met koud water. De zonneboiler heeft een zonnecollector op het dak, deze zorgt ervoor dat het zonlicht wordt opgevangen. Ook is er een vat aanwezig om het warme water in op te slaan. Wil je de beste opbrengst? Dan doe je er goed aan de zonneboiler op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten te plaatsen.