Welke radiator gebruikt wordt, heeft te maken met waar we hem nodig hebben en de capaciteit die nodig is, maar ook hoeveel ruimte er voor de radiator is.

In principe kunnen we de radiators opdelen in design- en paneelradiators.

Plaatradiators zijn weer onder te verdelen in enkel, twee of drie bladen radiatoren veelal met convectorribben. De platen met convectorribben hebben zo’n 30 % meer opbrengst.

Bereken de benodigde capaciteit

Zie om te berekenen welke radiator er nodig is deze voorbeeldberekening:

Stap 1

Bereken de kubieke meters van de te verwarmen ruimte.
Lengte x breedte x hoogte van de ruimte.

Als voorbeeld nemen we een badkamer:
breed 2,5 x lang 4,5 x hoog 2,6 = 29.25 m³

Stap 2

Bepaal de gewenste temperatuur.

Stap 3

Door het aantal kubieke meters van de kamer te vermenigvuldigen met de benodigde watt per m³ van de bedervende ruimte, krijg je het totaal vermogen dat de verwarming moet hebben te berekenen.

Als voorbeeld nemen we weer de badkamer.
Deze is 29.25 m³ x 93 watt uit de tabel = 2720,25 watt.

Met deze berekening kan je opzoek gaan naar een radiator die bij u past, en met de juiste warmteopbrengst, zodat je straks niet in de kou zit.

Gewenste temperatuur en benodigde aantal watts per m³:

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde watt per m³:

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigde watt per m³
Badkamer ± 24°C 93 watt
Woonkamer ± 22°C 85 watt
Keuken ± 20°C 77 watt
Slaapkamer ± 18°C 70 watt

De plaatsing

Nog een paar stel regels voor het plaatsen van een radiator.

  • Plaats de radiator altijd op de koudste plek bijvoorbeeld onder een raam of een buiten muur.
  • Hou de radiator aan onder en bovenzijde minimaal 10 cm vrij en minimaal 5 cm vrij van de wand. Dit zorgt er voor dat er een betere luchtcirculatie langs de verwarming mogelijk is.
  • Beter is het om een wat grotere ruimte met meerdere verwarmingselementen te verwarmen. Dit verzorgt een betere spreiding van de warmte.
  • Bij een oud of een slecht geïsoleerd huis moet ongeveer 15 % meer vermogen of wattage berekend worden om de juiste temperatuur te kunnen behalen. Bij een vrijstaand huis of een hoekwoning is dit ongeveer 10 % extra.
  • Wanneer een verwarmingspijp door een muur heen moet, zorg er dan voor dat het gat wat ruimer is. Dit voorkomt het tikken door krimp en uitzetten van de pijp.
  • Gebruik je een thermostaatkraan, plaats de kraan dan nooit omhoog. Dit werkt nadelig voor de temperatuurregeling. Bevestigen en aansluiten.

Wanneer we een radiator bekijken zien we vier aansluitpunten:

  1. Voor een kraan, al dan niet een thermostaat kraan. Dit is ook gelijk de aanvoer.
  2. Voor het ontluchtingskraantje.
  3. Om af te tappen.
  4. Voor de afvoer. We gaan als volgt te werk.

Stap 4

Bevestig de beugels van de radiator op de muur.

Let op!
Hou er rekening mee dat de radiator aan onder en bovenzijde maximaal 10 cm vrij en minimaal 5 cm vrij van de wand is. Dit zorgt er voor dat er een betere luchtcirculatie langs het verwarming’s mogelijk is.

Stap 5

Hang de radiator in de beugels. Stel hem zo dat het ontluchtingsventiel het hoogst zit, maar wel zo dat je dit niet ziet. Zo kan alle lucht er uit bij het ontluchten.

Stap 6

Breng het ontluchtingskraantje en het aftapkraantje aan. Het schroefdraad wordt in tegengestelde draairichting met teflontape beplakt voor een waterdichte afsluiting. Let op. De aanvoer (hoogste punt) en de afvoer (laagste punt) moeten de langste weg door de radiator afleggen. Dus bijvoorbeeld linksboven, rechtsonder. Dus niet rechtsboven en rechtsonder.

Stap 7

Draai de kraan of thermostaatkraan en de afvoerverbinding op het verwarmingselement. Ook hier wordt de schroefdraad in tegengestelde draairichting met teflontape omwikkeld voor een waterdichte afsluiting. Vanaf de ketel loopt een aan- en een afvoerleiding met een diameter die meestal 28 mm dik is. Vaak wordt deze als ‘ringleiding’overgenomen door een leiding van 22 mm. Om vanaf deze leidingen naar een radiator te komen word een leiding van 15 mm gebruikt.

Stap 8

Maak een aftakking van de ringleiding naar de radiator. Zorg dat je de kortste weg naar de radiator neem met zo min mogelijk bochten. En zet deze leiding met beugels aan de muur. De afstand tussen de beugels mag max. 1,2 meter zijn. Om bochten naar de verwarming te maken heb je een buigtang nodig. Deze is vaak te huur. Om de leiding af tekorten moet je een pijpensnijder gebruiken. Dan is de pijp altijd recht afgekort. Met een ijzer zaag is de leiding negen van de tien keer niet recht afgekort. Dit lijdt tot lekkage.

Stap 9

Sluit door middel van knelfittingen de aan- en afvoer aan de verwarming. Plaats de moer en daarna de knelring over de leiding. Draai de moer stevig aan. Vast is vast.

TIP
Bijvullen of afvullen van het watersysteem gaat het beste wanneer je met z’n tweeën bent.

Stap 10

Is alles goed aangesloten? Vul dan het systeem met water.

Stap 11

Geeft de drukmeter van de ketel een druk van 1,5 tot 2 bar aan, sluit dan de watertoevoer.

Stap 12

Ontlucht alle radiatoren.

Stap 13

Controleer nog eens of de druk nog steeds op twee bar staat. Is dit niet het geval? Vul dan nog eens bij en ontlucht het systeem.

Stap 14

Als laatste kunnen alle plaatsen waar een leiding door muur of plafond heen komt, afgewerkt worden met een kunststof rozet.

Voor meer informatie over de cv installateur bekijkt u cv installateur informatie. De website van de Eilanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here