Meestal kijk je pas naar het dak als het gaat lekken, maar dan is het eigenlijk al te laat. Controleer het dak regelmatig en houd het schoon. Dit voorkomt het vroegtijdig vervangen van het gehele dak.

Stappenplan dakinspectie

Hier lees je in enkele stappen hoe we dit controleren.

Stap 1

Controleer je goot op gruis (afkomstig van de pannen). Dit geeft aan dat de pannen poreus zijn. In de winter kunnen ze hierdoor deels kapot vriezen. Dit betekent dat de pannen wellicht aan vervanging toe zijn.

Stap 2

Controleer het dak op niet goed en vlak liggende pannen. Leg deze pannen recht en vlak terug.

Stap 3

Bekijk vooral onderlangs of de panlatten niet verrot zijn en of het dakbeschot er nog goed uit ziet. Dit door de plaatselijk een paar pannen te verwijderen.

Stap 4

Verwijder ook groene mos- of algenaanslag.

Of de pannen nog sterk en niet poreus zijn, is te testen door er met de vlakke hand op te slaan (niet te hard). Bij breuk zal je de keus hebben om de pannen deels of geheel te vervangen.

Mos op het dak

Mossen en algen komen voornamelijk voor aan de noordkant van een huis. Hier schijnt de zon minder vaak en is het dus meestal vochtiger.

Je maakt eerder kans op mosgroei op je dak als je in een bosrijke omgeving woont of een andere plek waar je dak in de schaduw blijft. Mos is funest voor je dak. Het houdt de pannen vochtig waardoor de kans op scheuren en kapotvriezen groter is. Het is dus van belang dat je mossen tijdig verwijdert.

Met water en een borstel of een hogedrukspuit is het mos te verwijderen maar dit is tijdelijk. Beter is het om een algdodend middel te gebruiken link hg waardoor mos minder snel terug komt.

Mos op een dakkapel wordt op dezelfde manier weggehaald.

Stap 1

Breng met een lagedrukspuit (gif spuit) het algdodend middel aan en laat dit twee dagen inwerken.

Let op!
Probeer dit te doen wanneer er geen regen verwacht wordt.

Stap 2

Spoel het dak met water en een borstel goed na. Eventueel kan je de pannen inspuiten met een transparant impregneermiddel. Dit zorgt er voor dat het mos zich de volgende keer mindersnel aan de pannen zal hechten Breng het impregneer middel in verschillende lagen nat in nat op elkaar aan tot het dak voldoende verzadigd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here