Vind je het leuk om zaken zelf te regelen? Wellicht past het afsluiten van een hypotheek zonder tussenkomst van een onafhankelijk adviseur dan bij jou! Op het moment dat je de hypotheek volledig zelf afsluit spreken we van een zogenaamde execution only hypotheek. Aan een dergelijke hypotheek zitten een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je in je eigen tijd uit kunt zoeken welke hypotheek het beste bij je past. Je bent zo niet afhankelijk van de momenten waarop een adviseur tijd heeft. Daarbij zijn de kosten voor het afsluiten van de hypotheek lager. Je betaalt immers niet voor het advies wat een hypotheekadviseur je kan geven. In dit artikel lees je meer over het zelf afsluiten van een hypotheek. Zelf een hypotheek online afsluiten is vaak minder interessant dan het lijkt.

Risico’s aan het zelf afsluiten van hypotheken

Hoewel het afsluiten van een hypotheek zonder hulp van een adviseur aantrekkelijk lijkt, zitten hier ook risico’s aan. Heb je bijvoorbeeld een goed beeld van de punten waarop je moet letten bij het vergelijken van hypotheekvoorwaarden? Welke boete betaal je op het moment dat je een lopende hypotheek zou oversluiten? Hoe zit het met het deel wat je jaarlijks boetevrij versneld kunt aflossen? Enzovoorts. Een hypotheekadviseur weet dergelijke punten feilloos uit de hypotheekvoorwaarden te filteren. Zo weet je precies waarvoor je tekent nadat de hypotheekofferte uitgebracht is door een kredietverstrekker.

Beperkt aanbod aan execution only hypotheken

Een andere reden om een hypotheek af te sluiten met een hypotheekadviseur is het beperkt aanbod aan execution only hypotheken. Je hebt hierbij keuze uit slechts iets meer dan tien kredietverstrekkers. Het exacte aantal verschilt logischerwijs per moment. Kies je voor de hulp van een onafhankelijk adviseur, dan heb je keuze uit meer dan dertig hypotheekverstrekkers. Dit verschil merk je in de aangeboden rentes. De kans is groot dat een hypotheekverstrekker buiten de tien aanbieders van execution only hypotheken een gunstiger aanbod doet. De kosten die je bespaart door geen adviseur in te schakelen heb je bij een hypotheek met een lagere rente al snel terugverdiend.

Toekomstige veranderingen in je financiën

Mogelijk ben je voornemens om op termijn minder te gaan werken. In dat geval kan het heel prettig zijn, wanneer een hypotheekadviseur berekent welke invloed dit heeft op je maximale maandlasten. Je wilt immers niet hoeven te besparen op de auto, boodschappen, enzovoorts. Er zijn online verschillende hypotheekadviseurs te vinden, die voor een bedrag van circa 1.500 euro advies geven.