Voor veel mensen is de woonkamer niet alleen de meest centrale kamer binnen het huis, maar ook de meest gezellige. Tenminste, dat is vaak de bedoeling. Echter kan het lastig zijn om juist deze kamer in te richten, omdat deze ruimte vaak verschillende doeleinden heeft. Niet alleen moet het knus en comfortabel zijn, maar ook de nodige opbergruimte is vaak gewenst. Door middel van onderstaande tips boekt je woonkamer door middel van vrij kleine stappen, grote vooruitgang. Het gezellig maken van je woonkamer, dat doe je namelijk zó. 

Het inrichten van een woonkamer op zich is vaak niet eens zo moeilijk. Je doet inspiratie op, bladert wat woontijdschriften door en je schaft aan wat jij denkt dat juist is. Wanneer je met meerdere mensen in deze woning leeft – en dus gezamenlijk gebruik maakt van de ruimte, ofwel de woonkamer, kan het ineens een stuk lastiger worden. De volgende tips zijn daarom niet alleen tijdloos, maar ook nog eens vrij neutraal, waardoor ze binnen vrijwel iedere woning toepasbaar zijn.

Profiteer van de ruimte

Hoewel een woonkamer de meest centrale – en daarbij doorgaans de meest geliefde plek in huis is, is deze ruimte niet per se altijd de grootste ruimte. Hoe groot of klein je woonkamer ook is, het gezellig maken van de woonkamer wordt er niet moeilijker op. Sterker nog: hoe kleiner de ruimte, hoe sneller deze gevuld is. Door middel van een hoekbank profiteer je niet alleen optimaal van de ruimte door ook de hoeken van de ruimte een goede invulling te geven, maar creëer je ook nog eens een sfeervolle setting. Ga voor zwart of tijdloos grijs, zet er een plant of staande lamp naast-, en een tafeltje voor, et voila!

Lees ook: Kleine ruimte inrichten? Zo creëer je optische ruimte

Berg onnodige spullen op

Om de ruimte sfeervol, maar toch overzichtelijk te maken, is het verstandig om voldoende opbergruimte te creëren. Hierdoor voorkom je dat onnodige spullen een podium krijgen en creëer je ruimte voor hetgeen dat wél gezien mag worden. De vakkenkast bijvoorbeeld, is de ultieme compromis tussen het opbergen- en juist tentoonstellen van spullen en decoratie. Vul de onderste plank met mandjes, de middelste met mandjes en zet op de bovenste plank wat leuke decoraties neer. Duur hoeft dit niet te zijn, want bij de meubelen outlet scoor je voordelig de tofste items voor in huis.

Experimenteer met licht

Een lege ruimte met weinig sfeerverlichting is wat veel mensen proberen te voorkomen, maar vaak onverhoopt tóch creëren. Het is namelijk veel eenvoudiger om te weinig spullen te hebben, dan teveel. Echter is een halfvolle ruimte met de juiste sfeerverlichting, vaak al voldoende. Kijk eens rond voor wat staande lampen, lampenkappen en kaarsjes en probeer eventueel verschillende soorten lampen uit. Sfeerverlichting zorgt vaak voor een wereld van verschil!