Staan er sinds jaar en dag houten meubels in jouw woning? Dan kan het na verloop van tijd zijn dat je uitgekeken bent op deze meubelstukken. Veel mensen besluiten in dat geval om afscheid te nemen van deze meubels. Dat kan inderdaad, maar dit kost je betrekkelijk veel geld. Je moet in dat geval namelijk ook weer nieuwe meubels kopen en deze zijn niet goedkoop. In plaats van afscheid nemen van oude meubels kun je ze ook renoveren. Je kunt ze bijvoorbeeld van een nieuw kleurtje voorzien. Wij vertellen je hier precies hoe je te werk moet gaan wanneer je houten meubels schildert.

Verwijder oude lagen

Het is niet verstandig om direct een nieuwe laag verf op een oud meubel te sturen. Nee, want je moet namelijk eerst de oude lagen verwijderen wanneer je de verf goed wilt laten dekken. Begin hier dan ook altijd mee. Is er een oude laklaag aanwezig? Dan kun je hier een afbijtend middel voor gebruiken. Dit middel breng je aan met een kwast. Wacht vervolgens enige tijd voordat je de laklaag verwijdert met een krabber.

Lukt het je niet om de laag met een afbijtend middel te verwijderen? Geen probleem, want ook met een schuurmachine is dit mogelijk. Door de wrijving slijt de oude laag van het meubel. Is het hout uitsluitend behandeld met verf? Dan kun je ook direct met de schuurmachine beginnen. Gebruik je een schuurmachine? Dan raden wij je aan om altijd met de nerf van het hout mee te schuren. In dat geval behoudt het meubel zijn uitstraling.

Nadat je de oude lagen verwijderd hebt, moet je het meubel natuurlijk ook nog even schoonmaken. Dit kun je het beste doen door ammonia op te lossen in water. Ga je een meubel van eikenhout, notenhout, mahoniehout of beukenhout behandelen? Gebruik dan aceton in plaats van ammonia. Pas wel op dat je niet te veel water gebruikt, dit kan het hout namelijk aantasten.

Breng grondverf aan

Om er zeker van te zijn dat de verf straks goed dekt, raden wij je aan om een houten meubel eerst in de grondverf te zetten. Geen idee welke grondverf je hier het beste voor kunt gebruiken? Kies in dat geval voor Sigma S2U Nova Primer. Deze waterdragende acryl grondverf is namelijk uitermate geschikt voor het gronden van hout. Zorg er bij het aanbrengen voor dat je de verf altijd goed verspreid aanbrengt over het gehele meubel.

Heb je de grondverf reeds aangebracht op het houten meubel? Begin dan niet direct met de toplaag. Nee, want door het gronden kunnen er namelijk een paar kleine oneffenheden in het oppervlak van het meubel zijn gekomen. Egaliseer het meubel in dit geval door hem te schuren. Gebruik dit keer geen schuurmachine, maar schuurpapier. Na het schuren moet je niet vergeten het meubel stofvrij te maken voordat je begint met de toplaag.

Verf het meubel

Is de grondlaag aangebracht, opgeschuurd en goed droog? Dan kun je beginnen met de toplaag. Roer de verf altijd eerst goed door voordat je deze aanbrengt op het meubel. Indien je niet roert, kan er namelijk kleurverschil ontstaan tijdens het verven. Dit doet natuurlijk afbreuk aan jouw meubel. Dompel de kwast nooit geheel onder in de verf, maar doe dit voor ongeveer de helft. Vergeet ook niet de kwast af te strijken voor je begint met verven. Begin altijd in het midden en werk vanuit hier naar de hoeken van het meubel toe. Waarom? Omdat de meeste verf zodoende in het midden zit, waardoor je druipers in de hoeken voorkomt. Moet je een groot meubel verven? Gebruik dan een kwast voor de randen en doe de rest me een lakviltroller.