Bij zuigende ondergronden of nieuw werk moet je de muren eerst voor behandelen.

TIP
Nicotine, vetaanslag of roetaanslag, maar ook alg en mos kunnen eenvoudig met een borstel en een ammonia-oplossing schoon gemaakt worden.

Om te zien of een wand te veel zuigt kun je eenvoudigweg met een plantenspuit water op een muur spuiten. Als het water direct in de muur trekt, is de zuiging te hoog! Het voorstrijkmiddel gaat de zuiging tegen. Ook zorgt dit voor een regelmatige droging van het stucwerk en verbetert het de hechting.

Voor verschillende ondergronden en verschillende afwerkingen zijn er natuurlijk ook weer verschillende soorten voorstrijkmiddel.

Een zuigende ondergrond die klaar gemaakt wordt voor behangwerk of sauswerk kan behandeld worden met een eenvoudige muurgrond. Als de wand afgewerkt wordt met spachtelputz of andere sierpleisters kan beter een hechtgrond aangebracht worden.

Als de ondergrond ook nog poedert of afgeeft is alleen een muurgrond niet voldoende maar moet een zogenaamd fixeermiddel toegepast worden. Een fixeermiddel zet de bovenste laag vast op de ondergrond. De muur is dan weer geschikt voor alle bewerkingen.

Om te zien of een muur gefixeerd moet worden: haal een natte lap over de wand, geeft de muur wit af dan altijd fixeer gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here