Als je gaat klussen, of het nu gaat om het plaatsen van een serre, het renoveren van de badkamer of het bouwen van een veranda, is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Dan is de kans het grootst dat je de klus met succes en ook binnen de tijd die je ervoor gereserveerd hebt kunt afronden. Allereerst is het belangrijk om een goed ‘draaiboek’ te maken: wat moet er gebeuren en in welke volgorde. Het is immers behoorlijk zuur als je er twee stappen verder achter komt dat je iets heel belangrijk bent vergeten.

Vraag tijdig een bouwvergoeding aan

Voor sommige aanpassingen aan je woning is een bouwvergunning nodig. Als je een uitbouw wilt plaatsen of een dakkapel, of een tuinhuisje wilt bouwen in de achtertuin, is de kans aanwezig dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Als je die niet aanvraagt vóórdat je aan de slag gaat kan het in het ergste geval zo zijn dat je de verbouwing ongedaan moet maken. Je gemeente kan je informeren of een vergunning wel of niet nodig is, vaak vind je hierover ook al informatie op de website van de gemeente.

Een paar praktische tips voor tijdens het klussen

Ben je bezig met een klus, maak dan foto’s van leidingwerk als dat straks onder de vloer of in de gestucte muur verdwijnt. Die foto’s kunnen heel goed van pas komen als er een probleem is en het van essentieel belang is om te weten waar de gasleiding of de waterleiding precies ligt. Houd er ook rekening mee dat voor een verbouwing soms het gas, de stroom of het water langdurig moeten worden afgesloten. Tref noodmaatregelen indien nodig.

Veiligheidstips tijdens het klussen

Veilig klussen is belangrijk, de meeste ongelukken gebeuren tijdens klussen in huis. Controleer dus altijd vooraf of het gereedschap dat je gaat gebruiken veilig is. Controleer elektrische apparaten op intacte snoeren en stekkers. Zorg voor een veilige en goed verlichte werkplek. Moet je klimmen tijdens het klussen? Plaats je ladder op een stevige en vlakke ondergrond en zorg dat deze eventueel verankerd is aan een muur. Houd een boormachine altijd met twee handen vast en draag bij laswerkzaamheden een beschermende bril. Draag als je gaat slopen veiligheidsschoenen met een stalen neus en stalen tussenzool (veiligheidskeurmerk S3). Bij het afbranden van verf is het aan te raden om een emmer water bij de hand te zetten om een beginnende brand direct te kunnen blussen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here