Je wilt als particulier bij het kopen van een tweedehands auto wel zeker zijn van je zaak. Misschien heb je geen verstand van de technische kant van auto’s en ook niet iemand in je kennissenkring. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden als je op zoek gaat naar een tweedehands auto. Er zijn altijd een aantal punten van belang. Zo wil je niet te veel betalen en daarom is inzicht in waarde belangrijk.

Check de waarde

Een van de belangrijke punten om veilig een tweedehands auto te kopen, is weten wat de auto waard is. Daar hoef je geen uitgebreide technische autokennis voor te hebben. Wat je wel moet hebben is inzicht in verschillende gegevens. De RDW data voor een kenteken voorzien daarbij in uitgebreide informatie over de auto, zoals de waarde. Doe daarom vooraf een check om de autowaarde te weten.

 Informatie bij de kentekencheck

Het is waardevol om een kentekencheck uit te voeren als je veilig een auto wilt kopen. Je krijgt namelijk niet alleen informatie over de huidige waarde en oorspronkelijke cataloguswaarde. De informatievoorziening gaat veel verder. Zo krijg je ook inzicht in de juridische staat van de auto, bijvoorbeeld of de auto als gestolen te boek staat. Verder kom je te weten hoeveel eigenaren er al van de tweedehands auto zijn geweest. Het schadeverleden staat eveneens vermeld in de data net als de kilometerstand. Een kentekencheck vormt dan ook een bron van informatie.

Inzicht in technische eigenschappen

Een simpele check op de waarde levert je een schat aan informatie op. Zo krijg je ook inzicht in de technische eigenschappen van de auto. Deze gegevens hebben onder meer betrekking op het vermogen net als op de motorinhoud en de trekkracht. Het bouwjaar is natuurlijk ook van belang om te weten als je van plan bent om een tweedehands auto te kopen. Dat geldt eveneens voor de status van de APK en de datum van de laatste tenaamstelling. Daaraan kan je zien hoelang de auto in het bezit is van de laatste eigenaar. Het belangrijkste is echter dat de waarde van de auto bekend wordt. De autowaarde is te onderscheiden in een dagwaarde, inruilwaarde en handelswaarde. Bij het kopen van een tweedehands auto is de handelswaarde het belangrijkst om te weten. Dat is een prima uitgangspunt om goed voorbereid in onderhandeling te gaan over de koopprijs van de tweedehands wagen.