Gazon aanleggen is een niet zo moeilijk, maar het mooi houden dat is een verhaal apart. Je vergroot de kans dat het ook mooi blijft met de volgende stappen. Laat het gras in de winter met rust. Loop liefst zo weinig mogelijk over besneeuwd of bevroren gras.

TIP
Het is aan te bevelen om aan het einde van de winterperiode kalk te strooien.

Stap 1

In maart moet het mos uit het gras en moet je het lucht gaan geven. Dit noemen we verticuteren.

Stap 2

Strooi na het verticuteren bemesting over het gras.

Stap 3

Er zijn tegenwoordig ook producten met een mengsel van kalk en een mos dodend middel.

Stap 4

Begin in maart met het bemesten van het gazon en herhaal dit hierna acht tot tien weken (koemest).

Let op!
Bij kunstmest moet je om de vier tot vijf weken bemesten. Dit kan wanneer het regenachtig weer is of wanneer het zeker is dat het een aantal dagen droog blijft. Dit is tegen het verbranden.

Stap 5

Maai minimaal een keer per week het gras.

Stap 6

Vind je onkruid in het gras verwijder dit dan zo veel mogelijk. Wordt het te ernstig gebruik dan een onkruid verdelger die speciaal voor dit doel geprepareerd is.

Stap 7

Sproei het gras niet te vaak, behalve dan bij de aanleg van het gras. Normaal sproei je alleen bij lang aanhoudende droogte. En dan liever een keer lang en goed nat dan steeds een beetje.

Stap 8

In september wordt het gras opnieuw geverticuteerd en eventueel het onkruid verwijderd.

Stap 9

Eind September geven we voor het laatst mest en maaien we voor de laatste keer het gazon. Maar let op, niet te kort. Laat ongeveer een cm of drie a vier staan.

Stap 10

Hou het gazon vrij van bladeren. Dit gaat het makkelijkste met een blad blazer of zuiger. Natuurlijk kunnen deze tijden variëren na gelang het weer het toe laat.