‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Een quote die je vast vaker gehoord hebt in je leven, maar hij was nog nooit zo toepasselijk als nu! Wil jij graag bijdragen aan een betere toekomst, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen? Bekijk deze 5 stappen om jouw huis duurzamer te maken en verbeter de wereld, beginnend achter jouw eigen voordeur.

1. Isoleren van muren

Het klinkt als een inkoppertje, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Door het isoleren van jouw huis, kun je veel besparen op het gebied van verwarmen en afkoelen. Je zult dan ook merken dat het energieverbruik snel zal dalen. Het is belangrijk om de muren goed te isoleren, zodat je de gewenste temperatuur lang vast weet te houden in huis. Let bij het isoleren van jouw huis wel op de isolatiewaarde van het materiaal dat je gebruikt. Een goede optie zijn bijvoorbeeld PIR platen.

2. Zonnepanelen

Ook na isolatie zul je natuurlijk nog wel de nodige stroom verbruiken, maar het is dan altijd beter om hierin zelfvoorzienend te zijn. Dat kun je dan het best doen op een  duurzame manier. Laat daarom enkele zonnepanelen op je dak monteren en maak gebruik van het gratis zonlicht!

3. Gasvrij

Wanneer je de zonnepanelen hebt geïnstalleerd en nu je eigen stroom opwekt, is het tijd om van het gas af te stappen. Denk hierbij aan je verwarming en het kookstel. Dit kan nu prima op de duurzame elektriciteit vanuit jouw zonnepanelen, waardoor dat je minder CO2 hoeft uit te stoten en de aardgaswinning gestopt kan worden.

4. Driedubbel glas

Inmiddels is het in veel huizen al bijna standaard: dubbelglas. Naast dat het goed isoleert tegen warmte en kou, beschermt het ook tegen geluidsoverlast van jouw omgeving. Maar de tijd staat niet stil. Ook dubbel glas valt nog te verduurzamen, door nu over te stappen naar driedubbel glas. Dit zogenoemde HR++ glas heeft een nog veel hogere isolatiewaarde dan dubbel glas en zorgt dus voor een nog verdere beperking van CO2 uitstoot.

5. Isoleren van vloer en plafond

Last but not least. Nu je de muren en ramen allemaal beter geïsoleerd hebt, mag je natuurlijk niet vergeten om ook de bodem en deksel van jouw huis te isoleren. Zoals je waarschijnlijk weet, stijgt warme lucht en daalt de koude lucht. Zodoende kun je veel effect van de isolatie verliezen als je de vloer en het dak niet ook meeneemt. Kies hierbij voor bijvoorbeeld XPS platen. Deze platen zorgen ervoor dat jij maximaal rendement haalt uit de stappen die je zet voor een betere wereld.