Een woning isoleren kan op verschillende manieren. Zeker wanneer je woning momenteel een relatief grijs energielabel heeft, loont het om te investeren in de verbetering van de isolatie in huis. Laat het dak isoleren, zorg dat de spouwmuur van isolatie wordt voorzien, of kies voor het isoleren van de vloer. Er zijn verschillende klussen die je zelf uit kunt voeren! Voorbeeld hiervan is het dichten van de naden rond ruiten in kozijnen. Via deze naden stroomt koude lucht de woning binnen, als gevolg waarvan het energieverbruik onnodig hoog komt te liggen. In dit artikel lees je meer over de klussen die je zelf uit kunt voeren en klussen waarbij de hulp van een professional wenselijk is.

Zelf de isolatie in huis verbeteren

Het dichten van de naden rond kozijnen in huis is een voorbeeld van een klus die je zelf uit kunt voeren. Kijk ook de gevel van je woning nog eens na op schade aan het voegwerk. De oude voeg kun je verwijderen en vervangen voor een nieuwe, strakke voeg. Op deze manier voorkom je niet alleen dat er koude lucht in huis stroomt. Ook ga je tegen dat er vocht in de muur kan trekken. Iets wat voor vochtplekken aan de binnenzijde van je muur kan zorgen.

Wanneer je ervaring hebt met het aanbrengen van isolatiemateriaal, zou je tegen de platen aan de binnenzijde van het dak isolatiemateriaal kunnen bevestigen. Je kunt het isolatiemateriaal online bestellen. Hier vind je ook video’s van de wijze waarop het isolatiemateriaal moet worden aangebracht. Gebruik hier de juiste hulpmiddelen voor. Beschermende handschoenen zijn er een voorbeeld van.

Hulp bij het verbeteren van de isolatie

Waar het plaatsen van isolerende materialen tegen de dakplaten van je woning relatief makkelijk is, zijn er ook klussen die je liever laat doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van de spouwmuur. Ook het verbeteren van de dakisolatie door tussen de dakbedekking en de houten platen isolatiemateriaal aan te brengen is een klus die je liever niet zelf doet. Professionele kennis over het uitvoeren van dergelijke klussen is benodigd om deze correct uit te kunnen voeren.

Naast het isoleren van het dak en de spouwmuur, kan ook het isoleren van de vloer een goede optie zijn. Heb je al eens overwogen om een thermovloer aan te brengen? Of kies je bijvoorbeeld voor het afdichten van de kruipruimte onder de vloer?