Nu het buiten veel kouder en donkerder wordt, is het tijd om het binnen aangenaam warm te maken. Een pelletkachel is hiervoor een uitstekend idee, zeker in combinatie met houtpellets van hoge kwaliteit. Goede houtpellets zorgen ervoor dat je kachel langer meegaat en zijn gemaakt van hout dat uit verantwoord bosbeheer komt. Een verantwoord bosbeheer houdt in dat er wordt toegezien op hoe het hout verkregen wordt. Daarnaast wordt er ook altijd een nieuwe boom geplant voor elke boom die gekapt wordt.

Stoken met houtpellets

Wanneer jij je woning verwarmt met de cv ketel kan dit zorgen voor hoge kosten. Daarnaast gaat het boren naar gassen steeds moeizamer. Dit zorgt ervoor dat stoken steeds populairder wordt, zo ook het stoken van houtpellets. Stoken met houtpellets is beter voor het milieu en is bepaalde gevallen kan er zelfs een subsidie aangevraagd worden voor een pelletkachel. Deze kachel kun je gewoon aansluiten op de cv-installatie waardoor het de hoofdverwarming van je huis wordt.

Veel mensen denken dat het een heel gedoe is om zo’n pelletkachel te gebruiken, maar dit valt eigenlijk heel erg mee. Er is een voorraad lade aanwezig waar je de pellets in plaatst. In deze lade kun je genoeg pellets kwijt om de kachel een paar dagen te laten branden, en je hoeft hem dus niet elke paar uur aan te vullen. Ook hoef je het vuur niet zelf bij te houden of op te stoken want dit doet de kachel zelf. De kachel zal zichzelf opstoken wanneer het wat kouder wordt in de woning. Dit detecteert de kachel omdat hij is aangesloten op de cv-installatie en de thermostaat.

Al met al is er dus niet veel verschil te vinden tussen een cv ketel en een pelletkachel, behalve dan dat de kachel een groene energiebron is en het stoken met houtpellets milieuvriendelijker is. Ook betaal je minder voor de houtpellets, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op de stookkosten.

Bruine en witte pellets

Wanneer je houtpellets wilt gaan bestellen zul je al snel merken dat er zowel witte als bruine pellets verkrijgbaar zijn. Witte pellets worden gemaakt van het kernhout van naaldhoutbomen. Om bruine pellets te fabriceren wordt niet alleen het kernhout gebruikt, maar ook de schors en het spint. Dit wordt vaak gedaan van loofhout.

Wanneer witte pellets onder dezelfde druk geperst worden als bruine pellets, zullen de witte langer branden. Daarnaast hebben deze ook een schonere verbranding omdat we weten wat de herkomst van het hout is. Bij bruine pellets is dit vaak niet volledig bekend, omdat de schors afkomstig kan zijn van verschillende loofhout soorten.

Bruine pellets worden het meest gebruikt om een grote ruimte te verwarmen. Wanneer er enkel een huiskamer, slaapkamer of een schuurtje moet worden verwarmd kan dit het beste met witte pellets. Wel zijn de kosten voor de witte variant hoger, omdat het veel tijd kost om de stammen te ontschorsen.