Je zult het vast wel herkennen je hebt net je zwembad opgezet, maar kan nog niet genieten van het zwembad. Dit komt doordat je de kraan openzet en het water die je erin doet ijskoud is. Hier zijn wel oplossingen voor met bijvoorbeeld een zwembadverwarming. In dit artikel krijg je info op welke manieren je het zwembad kunt verwarmen.

Zonnecollector

Als je graag goedkoop en milieuvriendelijk en zwembad wilt verwarmen zijn zonnecollectoren een goede optie. De enige kosten die je hebt bij een zonnecollector zijn de aanschafkosten en deze zijn best laag. Het is namelijk aan de zon hoe warm je zwembad wordt verwarmd, maar bent wel afhankelijk van het weer. Ook werken de zonnecollectoren minder goed dan de andere mogelijkheden, maar dit is wel super makkelijk om te gebruiken. 

De zwembadverwarming is opgebouwd met een zwarte laag die veel warmte absorbeert en hierin zitten buisjes die helpen bij het verwarmen van het zwembad. Zonnecollectoren kun je plaatsen op het zak van je huis, maar kunt ze ook op de grond leggen. 

Warmtepomp

Wanneer je graag een stap hoger wilt aanschaffen die niet afhankelijk is van het weer is een warmtepomp een goede investering. De werking van een warmtepomp werkt door een natuurkundige wijze. Zo wordt er gas op elkaar gedrukt waardoor de warmte stijgt. Dit verbruikt wel een klein beetje energie, maar hier heb je nog een zuinige warmtepomp voor. 

Dit noem je ook wel een inverter warmtepomp. Het enige verschil met de normale warmtepomp, is dat de warmtepomp stopt met draaien wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Het is wel erg belangrijk om de aansluiting te doen met een goed verlengsnoer. Door hierin te investeren zorg je ervoor dat het een veilige kabel is en niet de kans loopt dat hij kortsluiting geeft bij een krachtige regenbui.

Elektrische verwarming

Het heeft het principe van een waterkoker, maar het werkt net iets anders. Zo wordt er water door een spiraal gestuurd die enorm warm is. Zo loopt er door de filter warm water en kun je heel erg gemakkelijk het zwembad verwarmen. Een groot voordeel in tegenstelling met een waterpomp is dat het een stuk compacter is en het produceert bijna geen geluid. Het is daarentegen wel een duurdere optie dan een warmtepomp, omdat dit meer energieverbruik heeft.

Zwembadzeil

Dit is misschien wel net zo belangrijk als de verwarming zelf. Dit komt doordat het zwembadwater enorm afkoelt wanneer het zwembad niet is afgedekt wanneer je hem niet gebruikt. Dit komt doordat het verdampt en de temperatuur daardoor niet behouden kan worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat het zwembad een stuk schoner blijft dan wanneer je het zwembad de gehele dag open laat staan.

Houtkachel

Dit is de laatste manier die in dit blog wordt laten zien. Niet omdat het geen goed bruikbaar product is, maar het is niet heel erg gebruikelijk. Een houtkachel is een super goede manier om je zwembad te verwarmen, alleen heb je als nadeel dat er geen temperatuur kan worden ingesteld. Als groot voordeel heb je dat het geen elektriciteit verbruikt of gas waardoor je geen hoge energierekening zult ontvangen achteraf.