Niemand zit erop te wachten dat de auto niet wil starten op een koude winterochtend. Je moet naar je werk, bent eigenlijk al te laat, en dan wilt de auto ook nog eens niet starten. Gelukkig zijn veel startproblemen te voorkomen, zodat jij ook in de winter gewoon snel weg kunt rijden.

Wil je snel weg kunnen rijden, dan is het belangrijk dat de batterij ten minste op 70% zit. Echter kunnen lagere temperaturen ervoor zorgen dat de capaciteit van de batterij verminderd wordt, wat ervoor zorgt dat de auto niet wil starten.

Je auto binnen parkeren

Heb je de mogelijkheid om de auto binnen te parkeren, dan doe je er goed aan dit in de winter zeker te doen. Binnen staat de auto immers een stuk warmer en heeft hij dus veel minder last van de kou buiten. De kans dat de auto de volgende dag gewoon zal starten, is dan ook een stuk groter. Heb je een garage of de mogelijkheid dicht bij huis binnen te parkeren? Dan is dat zeker aan te raden.

Korte ritten zorgen voor startproblemen

Korte ritten met de auto kunnen, zeker in de winter, zorgen voor startproblemen. Dit komt omdat een korte rit er niet voor zorgt dat de auto wordt opgeladen, maar juist eerder zal ontladen. Ga dus niet meer met de auto naar de winkel waar je in drie minuten bent, maar pak hiervoor de fiets.

Heeft je auto een tijd stilgestaan, bijvoorbeeld door vakantie of ziekte, of omdat je vanuit huis werkte? Dan doe je er goed aan de auto een paar keer te gebruiken voordat je hem weer echt nodig hebt om naar school of werk te rijden. Zo weet je gelijk of de auto goed start en je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je ’s ochtends de auto start.

De batterij van de auto

De batterij van de auto heeft een levensduur van ongeveer zes jaar, al ligt dit wel erg aan het type auto en het gebruik ervan. Merk je dat het starten wat moeilijker gaat, dan kan het dus ook heel goed aan de batterij liggen. Je doet er goed aan dit na te laten kijken en, indien nodig, de batterij te vervangen. Sowieso is het een goed idee de auto een onderhoudsbeurt te geven vlak voordat de winter begint, want dit kan zeker problemen met de batterij voorkomen.

Acculader en druppellader

Ben je bang dat de accu ineens leeg is en je ’s ochtends de deur niet uit kunt? Dan is een acculader kopen wellicht een goed idee. Daarnaast zou je ook kunnen overwegen een druppellader aan te schaffen. Dit is vooral ideaal wanneer je de auto niet vaak gebruikt, of hem alleen maar voor korte ritte gebruikt. Een druppellader zorgt ervoor dat de accu constant wordt bijgeladen. Op die manier voorkom je dus dat de batterij leegloopt en de auto niet wilt starten.