Ben je een doe-het-zelver en van plan om nieuwe meubels te maken? Je zult er al snel merken dat er nogal wat vaktermen op je af komen. Het gaat natuurlijk een stuk sneller (en makkelijker) als je kennis van zaken hebt. In dit artikel vertellen we meer over MDF. Lees snel verder!

Wat is MDF?

Je vraagt je misschien af wat MDF nou precies is en waarvoor je het kunt gebruiken. MDF is een plaatmateriaal dat wordt gemaakt door houtvezels onder hoge druk samen te persen tot een plaat. Dat maakt dat de plaat gemakkelijk te bewerken is en het niet snel splintert. Om de vezels bij elkaar te houden, wordt een hars gebruikt en daarom is het belangrijk om het materiaal goed te ontvetten voordat je begint met het schilderen ervan. MDF is sterk en heeft een hoge slijtvastheid. Het is daarom heel populair materiaal om te gebruiken bij het maken van meubels. Je kunt het inzetten voor toepassingen binnen, buiten of in vochtige ruimtes en zelfs als brandvertragend materiaal, afhankelijk van de soort die je kiest. Bij dehoutgroothandel.nl bestel je snel en gemakkelijk hout en plaatmateriaal op maat. Ze zagen het in verschillende vormen tot op de millimeter nauwkeurig, dus neem daar zeker even een kijkje als je MDF platen nodig hebt.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voordelen van MDF platen? We hebben de allerbelangrijkste voordelen hieronder voor je opgesomd:

  • MDF zet niet uit of krimpt niet in
    Hoewel MDF technisch gezien van hout is gemaakt, is de structuur heel anders. Als je een MDF plaat probeert te buigen, dan wilt het materiaal liever breken dan inkrimpen of uitzetten.
  • MDF is betaalbaar
    Over het algemeen hebben MDF platen een lagere prijs dan natuurlijk hout. Toegegeven, er zijn uitzonderingen als je high-end MDF vergelijkt met enkele van de goedkopere houtsoorten.
  • Het is erg bewerkbaar en splintert niet
    Timmerlieden en meubelmakers zijn er dol op!