Als je op zoek bent naar een manier om onkruidgroei tegen te gaan, dan is het gebruiken van een worteldoek een goed idee. Dit handige doek leg je onder je grindbestrating of houtsnippers, zodat het mooi bedekt wordt. Door het gebruik van het doek ga je de groei van onkruid tegen. Het doek houdt wel licht tegen, maar geen water. Regenwater wordt dus gewoon afgevoerd naar de grond. Het is een duurzaam product, dat voor een langere tijd onaangetast zal blijven. Genoeg voordelen dus, maar, hoe gebruik je een worteldoek eigenlijk? In dit artikel vertellen wij stap voor stap hoe je dit doet.

Stap 1: het leggen van het worteldoek

Zorg ervoor dat de grond, waarop je het doek wilt leggen, egaal is. Hierdoor zul je het beste resultaat ervaren. Span vervolgens het doek strak over de oppervlakte, als het een groot oppervlakte is, dan kun je eenvoudig een rol worteldoek uitrollen. Belangrijk is om te proberen zoveel mogelijk met één worteldoek te werken. Moet je toch met meerdere doeken werken? Zorg dan voor in ieder geval 5 centimeter aan overlap. Anders kan het onkruid er alsnog doorheen kruipen.

Stap 2: het vastzetten van het worteldoek

Gebruik een schep om langs de randen van het worteldoek gleuven met een diepte van 25 centimeter te maken. Het maakt niet uit of het een paar centimeter meer of minder is. Als het worteldoek te groot is kun je een stuk afsnijden met een stanleymes. Stop het worteldoek in de gleuven en gooi er grond overheen. Doe dit tot de grond weer egaal is. Wil je extra stevigheid? Sla dan wat grondpennen door het worteldoek in de grond.

Daarnaast is er nog een optie om je worteldoek vast te zetten.

Namelijk, het laten doorlopen van het worteldoek. In deze optie graaf je de randen van het worteldoek niet in, maar vouw je ze om. Vouw de randen om en sla grondpennen in het worteldoek voor extra stevigheid.

Stap 3: het afwerken van het worteldoek.

Loop langs alle zijkanten om te kijken of het doek de oppervlakte goed afsluit. Nu het doek ligt, wil je er natuurlijk wat moois van maken. Ga je werken met grind? Zorg dan dat je de zijkanten afsluit met een afboording, zodat het grind niet van het oppervlakte valt. Wil je planten in het worteldoek plaatsen? Knip dan een zo klein mogelijk gat in het doek en plaats daar de plant in. Zorg dat de planten diep in de grond gaan en bedek de wortelkluit goed met aarde. Tot slot kun je het worteldoek ook afwerken met houtsnippers.

Nu je weet hoe je een worteldoek kunt plaatsen is het tijd om aan de slag te gaan. Succes met de klus!