Je buren draaien graag hard muziek of gebruiken iets te vaak de stofzuiger. Of je hoort een irritante lage toon die je niet kunt plaatsen. Het zijn storende geluiden die jouw woonplezier behoorlijk kunnen beïnvloeden. Terwijl geluidsoverlast ook voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen! Maar voordat je met de buren in gesprek gaat over het geluid dat zij produceren is het goed om een meting te laten verrichten. Het geluidsoverlast buren meten is een goede methode om te ontdekken of er wel of geen sprake is van geluidsoverlast. In dit blog vertellen we daar meer over.

Geluidsoverlast of geluidshinder

Vervelende geluiden waar je last van hebt worden al vaak bestempeld als geluidsoverlast. Maar in veel gevallen heb je niet met geluidsoverlast te maken. Er is dan een significant verschillen tussen geluidsoverlast en geluidshinder. Geluidsoverlast ontstaat, omdat voor een te lange periode een bepaald geluid een aantal decibel overschrijdt terwijl geluidshinder geluiden zijn die kortstondig te horen zijn. Een boormachine die een aantal minuten door de buren wordt gebruikt valt dus niet in de categorie geluidsoverlast. Enkele uren hard muziek draaien weer wel.

Ieder gehoor is anders

Geluidsoverlast is een vervelend probleem dat ook niet eenvoudig op te lossen is. Dat heeft ook te maken met het feit dat ieder gehoor anders is. De één heeft al enorm veel last als iemand een ochtendje met de grasmaaier in de tuin bezig is terwijl de ander hier geen enkel probleem mee heeft. Het is dan ook een uitdaging om geluidsoverlast aan te tonen. Maar met een professionele meting kan geluidsoverlast wel worden geconstateerd. Want geluidsoverlast is volgens de wet een geluid dat een aantal decibel overschrijdt en ook voor een langere periode aanwezig is. Wanneer je een meting laat verrichten kun je dus ook echt spreken over de aan- of afwezigheid van geluidsoverlast.

Welke geluiden produceren de buren het meeste?

Geluidsoverlast buren wordt voor een groot deel veroorzaakt door buren die te luidruchtig lopen op een vloer of een trap. Bijvoorbeeld de buurvrouw die wel heel graag op haar hakken loopt. Dit kan enorm irritant zijn. Ook ruziënde buren zorgen voor veel geluidsoverlast. Zeker wanneer je via de luchtkanalen kunt meekrijgen waar ze ruzie over maken. Klussen, overmatig schoonmaken (met een stofzuiger) en hard muziek draaien zorgen ook het meeste voor geluidsoverlast.

Slecht voor de gezondheid

We lieten het al eerder doorschemeren, maar geluidsoverlast is niet alleen irritant. Het is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Door geluidsoverlast kun je minder goed slapen en een slechte nachtrust zorgt voor vermoeidheids- en stressklachten. Ook hart- en vaatziekten kunnen door een slechte nachtrust ontstaan. Deze klachten zijn levensgevaarlijk en er zijn zelfs enkele honderden mensen die jaarlijks als gevolg van geluidsoverlast overlijden! Des te belangrijker is het om het probleem te tackelen.

Wat te doen als er sprake is van geluidsoverlast?

Je kunt een aantal dingen doen als er sprake is van geluidsoverlast. Je kunt natuurlijk in gesprek gaan met je buren. Bespreek het probleem en probeer samen tot oplossingen te komen. Het helpt vaak om met meerdere buren een front te vormen. Zeker wanneer je buurman of -vrouw niet gelooft dat hij of zij voor geluidsoverlast zorgt. Van meer mensen wordt dat eerder aangenomen dan van één persoon. 

Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met een betere isolatie van jouw woning. Door muren en plafonds te isoleren en bijvoorbeeld dubbelglas te plaatsen, kun je hinderlijke geluiden buiten de deur houden. Nu denk je misschien dat het een brug te ver is om dat te doen, omdat geluidsoverlast immers door iemand anders wordt veroorzaakt. Maar het blijft wel een feit dat het niet zozeer het probleem van een ander is. Jij hebt er immers last van dus is het ook vrij logisch dat je zelf actie onderneemt om geen last meer te hebben.