Parket zal in de loop van de jaren de sporen afgeven van het intensieve gebruik. Denk aan vocht, verkleuring door licht, looproute en deuken door vallen van zware voorwerpen. Wanneer je de juiste behandeling toepast zal er zeker weer een mooie vloer ontstaan.

Stap 1

Eerst moet de vloer leeggemaakt worden en dan grondig geschuurd. Voor een goed resultaat moet je een halve tot een hele millimeter weg schuren. Dit kan het beste met een parket schuur machine. Deze zijn te huur.

Stap 2

Gebruik voor het schuren schuurlinnen in de korrel 60 en werk zo verder naar een fijne korrel. Bij het inschakelen van de schuurmachine moet je de machine iets achterover houden en dan rustig op de vloer laten zakken. De machine “rijdt” nu van zelf naar voren. Houdt de machine iets tegen zodat hij langzaam voorwaarts beweegt, maar houd hem niet volledig tegen. Hierdoor kan er een del(oneffenheid) in de vloer ontstaan. Eerst is het van belang om diagonaal te schuren, dit om de vloer netjes egaal vlak te krijgen. Schuur hierna de banen in de lengterichting en zorg dat de banen elkaar iets overlappen.

Stap 3

Omdat we met de parket schuurmachine niet in de hoeken en niet tot aan de muur kunnen komen moet er nu verder geschuurd worden met een kantenschuurmachine deze machine maakt een roterende beweging.

Stap 4

Nu moet de vloer goed schoon gezogen worden en met een vochtige doek afgenomen worden.

Stap 5

Naden die in de vloer zitten kunnen bij een parketvloer storend zijn. Maak deze dicht met een mengsel van schuurstof of een speciaal verkrijgbaren vloeibare porinvuller. Dit is een vloeibare kantenklare hout massa. In plaats van porinvuller kan ook gebruik gemaakt worden van een witte houtlijm. Mengt dit tot een egale massa en douw dit in de naden door met een breed plamuurmes diagonaal over de naad heen te gaan.

Stap 6

Wanneer de voeg goed uitgehard is moet de vloer opnieuw geschuurd worden. Dit kan het best gedaan worden met een schuurmachine die een roterende beweging maakt. Wanneer hier heel fijn schuurlinnen op gebruikt wordt kan de vloer als het ware gepolijst worden. Houd de machine constant in beweging. Dit voorkomt dat je dellen in de vloer schuur. Voor de zijde langs de muur kan een kantschuurmachine gebruikt worden.

Stap 7

De vloer moet nu nogmaals schoon gezogen worden en met een vochtige doek afgenomen worden. Dit afnemen moet voor het afwerken nog eens herhaald worden omdat er altijd nog stof rond dwarrelt in de ruimte.

Stap 8

Wanneer de vloer goed stof en vetvrij is kan de vloer gelakt worden. Dit doen we het liefst met een acryl(polyuretaan) lak. Deze lak is zeer duurzaam, en slijtvast. Verder is deze lak geurarm, sneldrogend en niet vergelend. Breng de eerste laag tien procent verdund aan en daarna minimaal twee onverdunde lagen. Tussen de lagen moet er heel fijn geschuurd worden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here