De badkamer onder handen nemen is een klus die we vaak uitstellen. Logisch, want het is een ruimte die we dagelijks nodig hebben. Dus zit je niet te wachten op weken lang sloop en breekwerk of tijdelijk douchen met de tuinslang. Tóch zijn er ook manieren om in veel minder tijd een groot resultaat te bereiken.  Door het veranderen van je oude badkamermeubilair bijvoorbeeld. Of de installatie van een nieuwe douchecabine. Beiden brengen namelijk sfeer in je badkamer. Zo creëer je, zonder direct rigoreus te werk te gaan, een frisse badkamer in een handomdraai.

Welke douchecabine kies je?

Jouw nieuwe douchecabine kies je niet zomaar eventjes uit. Niet elke cabine zal geschikt zijn voor je badkamer. Je moet rekening houden met het maximale formaat, maar ook het type deur. In sommige badkamers is een schuifdeur handiger dan een draaideur. Een draaideur neemt meer ruimte in beslag. Of kies je voor de ruimtebesparende vouw- of pendeldeur? En welke vorm past het beste? Er zijn standaard vier douchecabine vormen om uit te kiezen: vierkant, rechthoekig, kwartrond en vijfhoekig. De kwartronde en vijfhoekige bijvoorbeeld, zijn ideaal voor kleinere badkamers. Door de vorm, hou je extra ruimte over voor de rest van je badkamer.

Modern alternatief

Een modern alternatief voor de douchecabine is de inloopdouche. Heel gemakkelijk, want bij een inloopdouche plaats je enkel een douchewand. Door een inloopdouche lijkt de badkamer vaak optisch groter dan met een douchecabine. Je maakt geen gebruik van deuren, maar een glazen wand als afscheiding. Ook hier zul je goed moeten kijken naar de maximale afmeting. En bedenk van tevoren of je de douchewand aan de muur wilt bevestigen, op de vloer of aan een ingebouwde douchebak. Met een douchewand kun je de kleur van het glas afstemmen op je badkamermeubilair. Er zijn namelijk glazen wanden van melkglas, rookglas, chroom en helder glas. Wil je jouw douchecabine veranderen in een inloopdouche? Dan zul je ook een douchegoot in de vloer moeten plaatsen.

Badkamermeubilair als finishing touch

Badkamer meubilair is eigenlijk net zo sfeerbepalend als de meubels in de rest van je huis. Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen, materialen en kleuren te vinden. En dan hebben we het nog niet over de afwerking. Een greeploos badkamermeubel zorgt direct voor een strakke uitstraling. Komgrepen en knoppen creëren juist een meer klassieke look. Voor een ruimtelijk effect, zijn zwevende kasten een goed idee. Maar niet elke muur is geschikt om zwevende kasten aan te bevestigen. In dat geval is staand meubilair een goed alternatief. Bepaal, voordat je begint, je stijl. Dit scheelt een hoop tijd bij je uiteindelijke keuze. Of kijk voor inspiratie eerst rond in een showroom.