Graszoden oftewel grasmatten zijn oprolde stukken gras. Hiermee is snel een fraai en groen gazon te realiseren. Een graszode bestaat uit een stuk grond met gras en wortels eraan. Goede kwaliteit graszoden kweken duurt 12 tot 14 maanden. Als je wilt genieten van direct resultaat, dan kun je dus het beste voor graszoden kiezen. Kies je voor gras zaaien, dan moet je enkele weken wachten tot het gras gegroeid is en je het gazon kunt betreden.

Soorten

Er bestaan drie soorten graszoden: de normale rollen graszoden, Big Slabs en Big Rolls. De normale rollen grasmatten worden vaak gebruikt door particulieren, maar zijn ook populair onder professionele hoveniers die kleine tot middelgrote gazons aanleggen. Big Slabs en Big Rolls zijn meer bedoeld voor grote oppervlakten zoals openbare tuinen, parken of andere grote grasvelden.

Gras kweken op grote weilanden

Graszoden worden op grote stukken weilanden gekweekt. Deze weilanden lijken net op biljartlakens. Het kweken van graszoden bestaat uit vier stappen:

  1. Bodembewerking
  2. Gras zaaien
  3. Onderhouding
  4. Oogst

Bodembewerking is cruciaal voor de groei van gezond gras. Dit is niet alleen het geval in jouw tuin, maar ook bij de kweek in de grote weilanden. Hier wordt met behulp van grote tractoren de grond luchtig gemaakt. Ook worden er soms organische meststoffen toegevoegd om de grond vitaal te maken.

Rol graszoden en grasmatten

Een rol zoden, grasmatten of graszoden zijn allemaal synoniemen van elkaar. Een rol graszode is – zoals de naam natuurlijk al zegt – een opgerold stuk grond met gras eraan gegroeid en heeft een afmeting van 250 cm bij 40 cm. Dit is precies een vierkante meter. De dikte van een rol graszode varieert tussen 1,5 en 2 cm.

Ook het gewicht varieert. De meeste rollen graszoden wegen tussen de 13 en 23 kg. Dit grote verschil is te wijten aan het feit dat natte graszoden zwaarder wegen dan droge. Ook het soort grond (klei of zand) bepalen voor een deel het gewicht.

Big Slabs en Big Rolls

Big Slabs zijn grote plakkaten graszoden waar professionals sneller een gazon mee kunnen aanleggen. Big Slabs hebben minder naden dan rollen graszoden. Big Slabs komen in twee formaten:

  • 50 m bij 0,5 m = 25 m2
  • 50 m bij 1 m = 50 m2

Bij het aanleggen van Big Slabs zijn specifieke machines zoals een elektrische kruiwagen vereist. Om deze reden (en het grote formaat) worden Big Slabs bijna nooit door particulieren gebruikt om hun tuinen mee aan te leggen. Big Slabs zijn met name bedoeld voor bedrijven die grote oppervlakten zoals parken of sportvelden voorzien van gras.

Big Rolls worden gebruikt voor het aanleggen van sportvelden zoals voetbalvelden of golfbanen, maar ook grote velden in recreatieparken. Big Rolls komen niet in vaste formaten, in tegenstelling tot rollen graszoden en Big Slabs. De reden hiervoor is dat Big Rolls voornamelijk in opdracht worden geproduceerd.