Terrassen met vierkante betontegels zie je niet zo veel meer. Vaak wordt dit gezien als een saaie grijze tegel. Toch zijn ze doordat ze precies vierkant (30 cm x30 cm) zijn, goed te combineren met andere bestrating. Om zo’n patroon te maken kan je het best een patroontekening maken. Bij de vakzaak liggen vaak goede voorbeelden uitgestald.

Stap 1

Voor een goede bestrating heb je een goede ondergrond nodig. Dit kan verkregen worden door een laag ‘wit’ zand. Graaf desnoods een laag van de zwarte grond af en leg hier een laag wit zand in van ten minste 15 cm, en verdeel dit gelijkmatig waarna het aan gestampt kan worden. Deze laag moet dus niet aangetrild worden. Als de ondergrond te zacht is zal de onderlaag eerst aan getrild worden voordat het witte zand er op komt.

TIP
Wanneer er eerst zwart zand weggehaald moet worden, is het belangrijk dat je niet met de schop te diep de grond in gaat. Strijk er alleen een laag van af. Dit doe je door de schop zo laag mogelijk te houden. Het grote voordeel hiervan is dat je de grond niet te los maakt waardoor je straks het verzakken van de bestrating voorkomt.

Stap 2

Wanneer de laag netjes egaal is geharkt moet er een spansnoer of richtsnoer gezet worden. Bij het plaatsen van het snoer moet je er rekening mee houden dat dit snoer de bovenkant van de bestrating aan geeft, en dat de zand laag nog ongeveer 1 cm zal zakken door het vast slaan van de tegel. Dit snoer wordt evenwijdig aan het huis geplaatst. Controleer of het snoer precies waterpas ligt.

Stap 3

Het dichtleggen van de hoeken en randen met op maat gemaakte stenen bewaren we voor het laatst. Let hierbij op dat het soms nodig kan zijn om een steen rechtop in de open ruimte te zetten om het verband er goed in te houden. Doe je dit niet kan het straks voorkomen dat de laatste steen er niet tussen past.

TIP
Wanneer de bestrating langs het gazon loopt, meet dan nauwkeurig hoe hoog de zandlaag moet komen opdat de bovenkant van de straat gelijk met het gazon komt.

Stap 4

Pas maken van de passtukken kan op verschillende manieren. Met een tegelbreekmachine, een haakslijper of met een stee bijtel als het om kleine stukjes gaat. Ook kun je in de kleinere hoeken of langs een schuifpui of tuindeur de rand opvullen met kiezels. Dit heeft als voordeel dat het sneller werkt en het opspatten van het water wat meer tegen gaat.

Stap 5

Wanneer het terras gelegd is, is het van belang dat waar het terras niet door huis of gras maar door tuin afgescheiden wordt, hier een verstevigingsrand langs te maken. Dit kan door middel van klinkers, maar je kunt hier natuurlijk ook een sierrand van steen of houten paaltjes of dergelijke langs plaatsen.

Stap 6

Het terras moet nu aan getrild worden. Hierbij maak je gebruik van een trilplaat die te huur is bij uw tegelleverancier. Zorg dat je de trilplaat rustig over het oppervlak laat lopen. Dit loopt bijna vanzelf doordat de trilplaat altijd een kleine beweging naar voren maakt Je hoeft alleen te sturen. Zorg wel bij het draaien dat je niet op een plaats blijf staan omdat de kans bestaat dat je daar dan een del(verzakking) in trilt.

  • Tegelbreekmachine:

Teken de tegel af. Probeer dit niet al te strak te willen. Vaak past dit niet en zal het opnieuw moeten. Leg de tegel onder het breek met en haal de hendel naar je toe. De tegel zal netjes op de streep breken.

  • Haakslijper:

Teken de tegel af. Probeer dit niet al te strak te willen. Vaak past dit niet en zal het opnieuw moeten. Houd dus wat speling aan. Zet een veiligheidsbril en gehoorbeschermers op. Neem de haakslijper stevig vast en slijp tot ongeveer de helft van de tegel aan de goede zijde door. Met een steenbeitel tik je nu het reststuk er af.

TIP
Zorg altijd dat je langs je lichaam slijpt en ga er niet achter staan. Wanneer je ‘uitschiet’ zijn de gevolgen niet te overzien!

  • Hakbeitel:

Teken het stukje af, wat verwijderd moet worden. Begin aan de onderkant kleine stukjes weg te hakken. Draai nu de tegel om en tik nu keurig over de lijn het reststuk er af.

Stap 7

Nu kan er met fijn wit zand over het straat oppervlak gestrooid worden. Het mooiste is het om dit een paar dagen te laten liggen en het dagelijks in te vegen. Bevochtig de straat eventueel iets bij het invegen.