Duurzaamheidseconomie

Iedereen heeft het over duurzaamheid tegenwoordig. We moeten naar een circulaire economie. Denk aan de elektrische auto’s, de windmolens en de recycling van steeds meer materialen. Maar ook het isoleren van huizen en andere gebouwen wordt sterk gestimuleerd. En dan zijn er natuurlijk ook nog de zonnepanelen. Deze zien we steeds meer in het straatbeeld. Overweeg je ook om zonnepanelen te laten plaatsen. Dan zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken.

Locatie van de zonnepanelen

Ten eerste moet je natuurlijk bepalen waar je de zonnepanelen wilt laten plaatsen. Op je huis of op je schuur bijvoorbeeld. En als je die keuze dan hebt gemaakt moet je bepalen aan welke kant van het dak. Uiteraard kies je hier voor de kant van het waar de meeste zonuren op zullen zijn.

Als je een plat dak hebt kun je ze het beste richten op die kant waar de zon het langste op staat. Dit zal zijn op het zuiden. Bij een plat dak is het tevens belangrijk de panelen wat minder schuin te leggen. Als ze namelijk wel heel schuin gelegd worden veroorzaken ze meer schaduw op de rij die er achter ligt. Dus als je ze minder schuin legt, passen er meer op.

Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat je twee dakvlakken hebt die geschikt zijn voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld een op je huis en een op je schuur. Dan kun je meer zonnepanelen kwijt. Let wel op dat je dan ook meer omvormers nodig bent.

Blijft iets van de kant af

Zonnepanelen mogen niet te dicht aan de rand van het dak. Zowel aan de bovenkant (bij de dakgoot) als aan de bovenkant (bij de nok). Dit kan namelijk problemen opleveren als het hard gaat waaien.

Omgeving

Kijk ook naar de omgevingsfactoren. Staan er veel bomen of gebouwen aan een kant van je huis of schuur, dan kan dit natuurlijk voor schaduw op je panelen zorgen. Ondanks dat dit dakvlak toch op het zuiden ligt.

Dakkapel

Het is niet aan te raden om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Een dakkapel heeft doorgaans minder draagkracht dan het dak zelf. Ook vangt een paneel hier meer wind. Wil je toch panelen op je dakkapel, laat deze dan goed beoordelen door een deskundige om te bepalen of hij het gewicht aan kan.

Legplan

Hoe dan ook, een goed legplan is van belang. Een goede leverancier zal dit voor je kunnen opstellen. Soms zelfs op afstand. Hiervoor gebruikt hij wellicht google maps achtige foto’s. Een goede partij hiervoor is overigens Natuma. Dus denk eens over Natuma zonnepanelen.

Warmte ontwikkeling

Een ander aandachtspunt is de warmte die vrij komt uit de panelen. Het is daarom belangrijk dat de panelen een aantal centimeters van de grond geplaatst worden. Zodoende kan er een luchtstroom onder de panelen door die zorgt voor wat koeling.

Te warm is niet goed

Raar maar waar. Zonnepanelen leveren minder op als de temperatuur (te) hoog word. Let daarom bij de aanschaf op de specificaties qua temperatuur coëfficiënt. Deze geeft de waarde aan voor capaciteitsachteruitgang bij een temperatuur van boven de 25 graden.

Plaats

Zonnepanelen kun je op veel plaatsen kopen. Denk eens aan zonnepanelen Uden als je daar toevallig in de buurt woont.

Prijzen vergelijken

Ga niet over 1 nacht eis en beslis dus niet te snel. Vraag bij diverse aanbieders prijzen op en leg ze kritisch naast elkaar. Je zult zien dat er nog veel verschil tussen zit.