Normaal behang met papieren ondergrond. Dit behang moet altijd in kunnen weken. Je hebt een plaktafel nodig om het behang in te kunnen smeren. Voor de voorbehandeling en het verwijderen van oud behang, kijk bij voorbehandeling.

Stappenplan om te behangen

Stap 1

Maak het plaksel klaar. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De hoeveelheid water die toegevoegd moet worden is afhankelijk van het soort behang dat geplakt moet worden. De lijm moet absoluut klontvrij zijn. Laat de plaksel even rusten, maar roer de plaksel nog wel een keer door voordat je ermee aan het werk gaat.

TIP
Wanneer je voor het eerst gaat behangen kan je het best eerst voor het wat dikkere behang kiezen. Dit behang plakt over het algemeen makkelijker.

Stap 2

Schakel de stroomgroep uit van de ruimte waar je wilt gaan behangen. Verwijder alle stekkerdozen en schakelaars.

Let op!
Voor je behang gaat knippen controleer je eerst het productie-, kleur- of badnummer (op het etiket). Alle nummers moeten hetzelfde zijn.

TIP
Komt een schilderij of een lampje weer op de zelfde plaats te hangen? Steek luciferhoutjes in de plug(gen). Bij het behangen steken de houtjes door het behang en kun je het schilderij of de lamp weer in de zelfde plug(gen) vast zetten.

Stap 3

Knip eerst een stel banen op maat. De lengte van de baan moet wordende hoogte van de kamer plus 5 cm. Let wel op het patroon en of het stortend geplakt moet worden.

Let op
De eerste baan is de belangrijkste baan. Als de eerste baan niet absoluut recht zit zul je steeds verder verlopen (scheef). Vooral bij gestreept behang is het goed te zien.

Stap 4

Zet op de muur een streepje met potlood (geen timmermanspotlood). Dit streepje zet je ongeveer 50 cm uit de hoek. Vanaf dit streepje zet je met een schietlood of een waterpas een dunne loodrechte lijn naar beneden.

Stap 5

Leg alle banen netjes recht op de behangtafel en schuif deze tafel door naar achter zodat ze gelijk komen te liggen met de rand van de tafel die het verst van je verwijderd is. Trek de bovenste baan naar je toe zodat hij gelijk met de voorzijde van de tafel komt te liggen. Op deze manier is de gehele behangtafel bedekt, en kunnen de banen ingesmeerd worden zonder de tafel vies te maken. Komt er toch lijm op de tafel, verwijder de lijm dan met schoon een spons en lauw water.

Stap 6

Smeer het eerste deel van de baan in en sla deze met de gelijmde kanten netjes dubbel. De baan kan nu iets verder over de tafel getrokken worden en het laatste deel kan ingesmeerd worden en dicht gevouwen. Vouw de baan nog eens dubbel en leg de baan aan de kant zodat hij de voorgeschreven tijdsduur kan in trekken.

Let op!
Te korte inweektijd veroorzaakt bobbels in het behang.

Stap 7

Afhankelijk van hoelang het behang moet inweken smeer je nog een of twee banen meer in. Begin altijd met ėėn. Zo kan je eerst kijken of alles goed gaat.

Stap 8

Na de inweek tijd vouw je de baan open aan de lange zijde. Pak het behang stevig vast, dus niet tussen duim en wijsvinger en aan de puntjes. Hierdoor zou het behang kunnen scheuren.

Stap 9

Plak de baan langs de loodlijn op de muur. Laat de baan aan de bovenzijde iets doorlopen over het plafond.

Stap 10

Strijk met een behangborstel de baan vanuit het midden naar de zijkant glad. Snij met een afbreek mes het overtollige behang aan de bovenzijde weg.

Stap 11

Trek nu het korte stuk onder los en strijk deze vanuit het midden naar de zijkant glad. Ook hier gaan we het overtollige behang wegsnijden met een afbreekmes. De volgende banen gaan in principe hetzelfde. Let hierbij wel op dat de banen goed tegen elkaar gelegd worden. Wanneer het een patroon is moet hier natuurlijk ook goed op gelet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here