Groene vochtbestendige gipsplaten zijn prima geschikt als tussenwand of voorzetwand. Kijk hier voor het plaatsen van scheidingswanden. Voor het plafond kies je voor talentboard.

Voor het maken van een voorzetwand volg je onderstaande stappen:

Stap 1

Afhankelijk of er leidingen achter moeten komen (dan moet de ruimte groter zijn), teken je de ligger 1,5 cm van de achterliggende muur af. Ook kan je meer ruimte nodig hebben voor het isolatiemateriaal,

Stap 2

Zaag of knip de metalen profielen op maat en breng band aan op de rugzijde van het profiel.

Stap 3

De liggers worden om de 70 cm vas geschroefd in de vloer en in het plafond. Is het een beton-ondergrond dan gebruik je slagpluggen en in hout kan je de snelbouwschroeven weer gebruiken.

Stap 4

Meet de afstand tussen plafond en vloer en zet de maat min 1,5 cm over op de staanders. Zaag de staanders op maat.

Stap 5

De staanders die tegen de muur geplaatst worden, moeten op de rugzijde voorzien worden van band wanneer ze met slagpluggen of snelbouwschroeven op de wand vastgezet kunnen worden.

Stap 6

De overige staanders moeten om de 60 cm zonder schroeven in de leggers geklemd worden.

TIP
Om de wand steviger te maken, kan je met hoekijzers een steun met de wand erachter maken. Ook kan je stukken van het profiel gebruiken.

Stap 7

De leidingen en elektra dozen moeten nu aangebracht worden waarna het isolatiemateriaal aangebracht wordt.

TIP
Is de muur waar we de voorwand voorzetten een enkelsteense buitenmuur? Dan is het verstandig om voor ventilatie te zorgen tussen muur en voorzet muur. Dit kan eenvoudig door gaten in de muur te boren. Doe dit bij voorkeur in de voeg van buiten naar binnen en schuin omhoog. Dit voorkomt dat er water naar binnen loopt.

Stap 8

Snijd de gipsplaten op maat. De hoogtemaat moet worden, afstand tussen vloer en plafond min een centimeter. Dit is om optrekkend vocht te voorkomen.

Stap 9

Plaats de gipsplaat tegen de wand en werk hem omhoog door wiggen onder de gipsplaat te drukken. Dit tot de plaat het plafond raakt.

TIP
Bij het plaatsen van de volgende gipsplaat, wordt deze strak tegen de eerste geplaatst. Nadat de plaat strak tegen de eerste plaat en tegen het plafond geplaatst is, wordt de plaat vastgeschroefd, te beginnen aan de kant waar hij de eerste gipsplaat raakt werkend naar de open zijde.

Stap 10

De gipsplaten moeten om de 30 tot 40 cm met snelbouwschroeven tegen de staanders geschroefd worden. Dus niet vast zetten op de liggers. Gebruik voor het schroeven in gipsplaat een speciaal schroef bitje. Deze zorgt dat de schroef op de juiste diepte in de gipsplaat gedraaid wordt. Deze mag namelijk niet door de kartonlaag gedraaid worden.

TIP
Moet er iets zwaars opgehangen worden, zoals een wasbak of iets dergelijks? Bevestig dan tussen de staanders een stuk watervast multiplex.

Hierna kan overgegaan worden tot de afwerking. De wanden kunnen na dat ze voorgestreken zijn met een waterdichte en flexibele tegellijm betegeld worden. Waarna ze afgevoegd moet worden met een flexibele voegmiddel. De hoeken en aansluiting van wand met de vloer moeten afgekit worden met een siliconenkit.

TIP
Lopen er waterleidingen achter de wand? Zorg dan dat de waterleiding geïsoleerd wordt. Dit voorkomt condensatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here