Kachelpijpen zijn een belangrijk onderdeel van de kachel die gemakkelijk zelf kunnen worden aangesloten. Wanneer u besluit zelf uw kachelpijp aan te sluiten is het verstandig om te weten hoe u dit moet doen en wat u hierbij nodig heeft. In deze blog leggen wij u graag uit hoe u een kachelpijp moet aansluiten en wat u hiervoor nodig heeft, zodat u zelf snel aan de slag kan gaan.

Wat is een kachelpijp?

Om ervoor te zorgen dat uw rook en andere schadelijke stoffen van uw kachel veilig naar buiten worden geleid heeft u een kachelpijp nodig. Dit zorgt ervoor dat er geen rook of gevaarlijke schadelijke stoffen uw huis inkomen vanuit de kachel maar naar buiten. Het is een belangrijk en zeker onmisbaar onderdeel van uw kachel. Kachelpijpen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten maten en vormen zodat elke kachel een bijpassende kachelpijp heeft.

Benodigdheden voor het aansluiten van een kachelpijp

Voordat u uw kachelpijp gaat aansluiten in uw huis is het belangrijk dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u hieraan begint. U heeft voor het aansluiten van een kachelpijp de diameter nodig, deze moet overeenkomen met de kachel die u heeft. Houdt hierbij rekening dat de aangegeven diameter de binnendiameter is. Let hier goed op en voorkom dat u de verkeerde maat kachelpijp heeft gekocht. Daarnaast staat in de handleiding van de gekochte kachelpijp wat u precies nodig heeft voor uw kachelpijp.

De meeste kachels hebben een diameter van 80, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 180, 200 of 250. Wanneer u een kachel een van deze diameters heeft dan past de versmalde kant aan de kachelpijp in de kachel. Op het moment dat u een afwijkende diameter heeft kunt u gebruik maken van een condens ring. Dit zorgt ervoor dat de kachelpijp wel past in uw kachel.

De stappen voor het aansluiten

1. Om te beginnen heeft u een mannelijke en vrouwelijke kant. U moet afwaterend monteren wat betekent dat de smallere kant, de mannelijke kant, beneden moet en de bredere kant, de vrouwelijke kant, aan de bovenkant moet. Zo voorkomt u dat u zwarte roetwater naar binnen krijgt in uw kachel.

Bij kachels met een achter aansluiting is het belangrijk om een T-stuk te gebruiken in verband met de vocht. Probeer ook zo min mogelijk bochten te gebruiken.

2. Wanneer u gebruik maakt van een enkelwandig rookkanaal is het verstandig om dit te vervangen naar een dubbelwandig rookkanaal. Verder in de blog leggen we uit wat een dubbelwandig rookkanaal is. Wanneer u van enkelwandig rookkanaal naar dubbelwandig rookkanaal wilt kunt u dit gemakkelijk vervangen door een schuifverbinding.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u het dubbelwandig rookkanaal aan de onder- en bovenkant goed afsluit. Zodra u dit niet doet heeft u kans dat de isolatie naar beneden zakt waardoor u de isolatie opnieuw zou moeten bouwen, dit zou zonde zijn van uw tijd en geld.

3. Zodra u deze stappen heeft gevolgd kunt u de kachelpijp gaan aansluiten aan uw kachel. U kunt de kachelpijp vanaf de kachel naar boven toe bouwen. Verschillend per kachel moet u schuiven of het over de kachel plaatsen. Om de aansluiting goed te kunnen corrigeren kan het een optie zijn om een mof te gebruiken, een verbindingsstuk.

Het kan voordeliger zijn als u van tevoren de buizen al in elkaar schuift zodat u dit alleen op de kachel hoeft te plaatsen.

4. Zodra de kachelpijp in de kachel is geplaatst moet u alleen nog het geheel afwerken. U moet mogelijk het gat waar de kachelpijp door de muur of plafond dichtmaken. Dit kan u doen door middel van een rozet. Een rozet wordt om de buis bevestigd met een klemring.

Het is verstandig om een muurbeugel te gebruiken, wanneer de ruimte tussen de kachelpijp en de muur ongeveer één vuist is. Dit zorgt ervoor dat de kachel goed op zijn plek blijft.

Dubbelwandig rookkanaal

Om het risico tot brandbaarheid te minimaliseren is het verstandig om tijdens het aansluiten van uw kachelpijp gebruik te maken van een dubbelwandig rookkanaal. De rookgassen kunnen veilig door de kachelpijp worden afgevoerd het huis uit. Daarnaast is het veiliger dan enkelwandig rookkanaal omdat dubbelwandig rookkanaal een temperatuur van 600° graden tot 1000° graden aan moet kunnen. Bij enkelwandig rookkanaal is dit maar 300° grande. Er is bij dubbelwandig rookkanaal isolatiemateriaal geplaatst tussen de binnenste en buitenste pijp zodat de rook veilig door de kachelpijp wordt geleid. Het is geschikt voor houtkachels, pellet kachels, kolenkachels en openhaarden.

Het is eenvoudig zelf te monteren met een schuifverbinding. U begint bij het in elkaar schuiven van het dubbelwandig rookkanaal. Hierna wordt het dubbelwandig rookkanaal geklemd met een klemband.

Hopelijk hebben we u met deze blog meer duidelijkheid kunnen geven over hoe u een kachelpijp moet aansluiten en wat u hier allemaal voor nodig heeft. Voor elke kachel is een bijpassende kachelpijp te vinden. Zorg er dus voor dat u de juiste kachelpijp voor uw kachel heeft, zodat u hem gemakkelijk kan aansluiten.