Kunststof

Tuinmeubelen uit kunststof zijn onderhoudsvrij. In principe kunnen ze het hele jaar buiten blijven staan.

Toch kan het zijn dat de meubels na verloop van jaren verweren. Door de meubels in ieder geval twee keer per schoon te maken met een kunststofreiniger en de meubels in de wintermaanden onder een afdak of in een berging te plaatsen, blijven de meubels langer mooi en gaan ze langer mee. Gebruik geen producten waar een schuurmiddel in zit. Dit veroorzaakt krassen waardoor de meubelen sneller vuil aan zullen hechten.

Aluminium of ijzer

Aluminium en/of stalen tuinmeubelen Kunnen het hele jaar buitenstaan. Maar ook hier geld dat de meubels af en toe (2x per jaar) schoon gemaakt moeten worden. Gebruik geen producten waar een schuurmiddel in zit. Dit veroorzaakt krassen waardoor de meubelen sneller vuil aan zullen hechten. Bij stalen meubels hebben we te maken met een laklaag. Komen er beschadigingen in deze laklaag, zorg dan dat je dit zo snel mogelijk hersteld wordt met een metaallak. Dit is om roestvorming te voorkomen.

Teakhout

Teakhout meubelen zij duurzaam en onderhoudsvrij. Door olie en rubberbestanddelen beschermt dit hout zichzelf tegen de invloeden van het weer. Wanneer het hout onbehandeld blijft zal het door zelfbescherming zilver grijs worden. Veel mensen vinden dit mooi en dit kan ook zonder problemen. Wel is het zaak dat wanneer je de meubels laat vergrijzen deze eens per jaar gereinigd moeten worden met water en zeep. Ook is er een speciaal teakreiniger te koop.

Wil je de bruine kleur handhaven en dus niet vergrijzen dan moeten de meubels onderhouden worden. Hiervoor zijn speciale producten in de handel.

Tuinmeubelen onderhouden

Globaal kunnen de volgende stappen gevolgd worden om je tuinmeubelen goed te onderhouden.

Stap 1

Maak het meubel met schoon water en een zachte borstel schoon. Gebruik een tuinsproeier, geen hogedrukspuit.

TIP
Een kopje keukenzout in warm water wordt ook nog wel eens gebruikt.

Stap 2

Het natte meubelstuk moet nu met een zachte borstel en een teakreiniger schoongemaakt worden. Met een harde borstel of een schuur bol moet het meubelstuk goed uit geboend worden, zodat de vettigheid en de grijze kleur wordt verwijderd.

TIP
Bij sommige onderhoudsystemen is er ook nog een middel dat de kleur nog iets ophaalt.

Stap 3

Spoel het meubelstuk nu grondig af en laat het goed drogen.

Het hout is nu klaar voor een behandeling met een teakhoutolie of sealer. Deze kan je in meerdere dunne lagen met een doek of een slappe kwast aan brengen. Als er een kwast gebruikt word moet je gelijk na de behandeling het overtollige verwijderen met een doek.

Dit onderhoud komt elk jaar terug.