Niets is lekkerder dan een tuin die in bloei staat. In de zomer geniet je heerlijk van alle kleuren in je tuin en de vlinders en andere mooie insecten die ze aantrekken. Een bloeiende tuin is een tuin vol leven. Als je in de zomer wilt genieten van een fleurige tuin kun je nu alvast bloemzaden kopen: het zaaiseizoen is voor veel bloemsoorten aangebroken.

Zaai bloemen in de tuin

Als je zelf bloemen in je tuin wilt zaaien doe je er goed aan van tevoren een zaaikalender op te zoeken of zelf te maken. Verschillende bloemen en planten hebben namelijk verschillende tijden waarin ze het best gezaaid kunnen worden. Voor sommigen begint het zaaien al in maart of april, maar soms moet je wat langer geduld hebben. Het is hoe dan ook niet verkeerd je alvast in te lezen op de verschillende bloemen en planten die je graag in je tuin wilt hebben. Zo zorg je ervoor dat je de juiste zaden op tijd in huis haalt.

Een tuinklassieker

Een plant die met recht een klassieker kan worden genoemd is het vergeet me nietje. Vergeet me nietjes zijn te herkennen aan hun lieflijk kleine, blauwe bloemen met gele hartjes. Ze staan prachtig in een border, maar doen het ook goed in een bak of pot. Ze zijn vrij klein, dus zaai ze op een plek waar ze mooi opvallen. Het liefst een plek in de zon of halfschaduw. Als je dit jaar vergeet me nietjes zaait zul je nog wel even op het resultaat moeten wachten: ze zullen dan de volgende lente gaan bloeien. Desondanks zijn ze het wachten waard!

Goed voor jou en voor de natuur

Met het zaaien van bloemen in je eigen tuin help je de insecten op weg. Misschien heb je wel gehoord dat insecten het in deze tijd zwaar hebben. Steeds meer groen verdwijnt, waardoor ze moeilijker aan eten kunnen komen of geen leefomgeving meer hebben. Dat is slecht nieuws voor de insecten, maar ook van ons. Wij zijn namelijk van hen afhankelijk.

Met bloemen en planten in je tuin creëer je een veilige haven voor deze insecten. Bijen en vlinders maken dankbaar gebruik van de bloemen, terwijl de planten zelf een fijne schuilplaats zijn voor nuttige beestjes zoals pissebedden en lieveheersbeestjes. Die lieveheersbeestjes zorgen er op hun beurt dan weer voor dat je planten vrij blijven van bladluis. Een mooie samenwerking, of niet?