Muren kunnen zeer mooi afgewerkt worden met sierpleister of spachtelputz.

Vaak kan spachtelputz direct op kleur geleverd worden, maar als dit niet kan is dit materiaal ook heel goed over te sausen met een latex op kleur.

Gebruik hier voor het liefst een dunne latex, dit om dicht smeren in de loop van de tijd te voorkomen. Zorg er altijd voor dat de pleister altijd op een schone en vetvrije ondergrond opgebracht wordt. Dit betekent dus ook dat er niet over (restanten) behang gepleisterd kan worden.

Stap 1

Maak de muur vrij van bijvoorbeeld behang of andere materialen en oneffenheden. Maak de muur ook goed vet vrij met een ontvettingsmiddel.

Stap 2

Schakel de stroom uit en demonteer de schakelaars en stekkerdozen die op de te behandelende muren zitten. Plak wat achter blijft goed af. Ook kozijnen, plafond en plint moeten goed afgeplakt worden. Dek de vloer goed af met folie of karton.

Stap 3

Om een optimale hechting te verkrijgen is het belangrijk om de muren voor te smeren met een voorstrijkmiddel.

Voorstrijkmiddelen zijn als kant en klaar product leverbaar, of als product waar nog water aan toegevoegd moet worden. Lees in ieder geval even de verpakking zodat u weet hoe er met het product gewerkt moet worden. Breng voorstrijk het liefst aan met een blokwitter en niet met een roller. Dit omdat de voorstrijk vaak erg dun is en dus kan spetteren.

Stap 4

Schep met bijvoorbeeld een troffel de pleister of spachtelputz op het spaarbord. Zorg dat dit spaarbord in de buurt van je lichaam blijft. Des te verder je deze van je af houd, des te zwaarder het bord word. Nu kan met een pleiste spaan het materiaal op de muur gebracht worden. Druk de pleister in een opwaartse beweging tegen de muur.

Wanneer je rechtshandig bent werk dan van links naar rechts en van boven naar beneden. Het is zeer zwaar werk dus breng niet te grote vlakken in een keer aan. Werk niet te ver vooruit want er moet ook nog afgewerkt worden! Bij een structuur pleister wordt de dikte van de pleister bepaald door de korrelgrootte.

Stap 5

Na het aanbrengen van de pleister wordt in de nog niet gedroogde laag een structuur aan gebracht. Dit wordt gedaan door met een kunststof spaan rondjes over de muur te draaien. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden maar dat hangt af van de beschikbare tijd en natuurlijk uw creatieviteit!. Zorg wel dat de spaan niet te veel aan koekt. Dit komt het resultaat niet ten goede (wordt onregelmatig). Schraap of was daarom af en toe de spaan schoon.

Stap 6

Haal de tape en afdekmiddelen weg. Laat dit nooit te lang zitten, anders zit de tape vast op de muur en is het e ralleen nog in kleine stukjes af te krijgen. Dus binnen ongeveer 2 uur verwijderen! Verder is het verstandig om het gereedschap grondig te reinigen (met water. Berg gereedschap droog op. Dit om roest vorming tegen te gaan.

Stap 7

Laat de muur goed uitharden voordat er in geboord gaat worden of voordat er iets tegenaan gezet wordt. De muur is in de eerste tijd (± twee dagen) nog best kwetsbaar.

Roer deze altijd nog even goed door. Dit is een zwaar karwei, maar met een mixer op een boor machine zal dit een stuk eenvoudiger gaan.

Werk hier bij voorkeur vanuit een specie-emmer waar meerdere emmers tegelijk in kunnen. Mix in de specieton de emmers ook goed door elkaar.

TIP
Pleisters en spachtels zijn kant-en-klaar verkrijgbaar in plastic emmers. Bereid je dus goed voor en haal het materiaal in huis.

Werk de ton niet leeg maar blijft deze bijvullen. Dit voorkomt dat er eventuele kleurverschillen in de muur komen. Doe dit altijd, ook al is het hetzelfde aanmaak nummer of in 1 partij op kleur gemaakt.