De woonkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte in je woning. Hier kom je elke dag samen met je familie, voordat de dag begint, maar ook na een drukke werk- of schooldag. Het is de plek om dingen te bespreken, te ontspannen, een film te kijken en visite te ontvangen. Daarom is het belangrijk dat de indeling van je woonkamer in orde is. een eettafel bij het grote raam kan een optie zijn, maar niet als daardoor de bank in een hoekje wordt geplaatst. In dit artikel geven wij je daarom een aantal tips voor het indelen van je woonkamer.

Zorg voor de juiste formaat bank

Veel mensen beginnen met het uitzoeken van een bank als ze de woonkamer in gaan richten. Dat is ook niet zo gek; het is vaak de meest centrale plek in huis. Er zijn veel verschillende soorten bankstellen waaruit gekozen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een 2-zitsbank in combinatie met een 3-zits of 2 losse fauteuils, of een mooie grote hoekbank met chaise longue. Voor welk model je ook gaat, het is belangrijk dat je rekening houdt met de maten van je woonkamer. Weet je al waar je de bank wil plaatsen? Meet deze plek dan op zodat je weet wat de afmetingen van de bank maximaal mogen zijn. 

Inrichten aan de hand van feng shui

Er zijn mensen die het fijn vinden de woonkamer in te richten aan de hand van feng shui; dit zou namelijk het geluk beïnvloeden. Door meubels op een bepaalde manier te plaatsen zou de stroming van Qi gestimuleerd worden, waardoor alles in harmonie en evenwicht is en jij je gelukkiger gaat voelen in je woonkamer. Wil je hier mee aan de gang gaan, dan is het aan te raden je hier goed over in te lezen. Sommige meubels kunnen nou eenmaal niet zo geplaatst worden als geadviseerd wordt, wat zou betekenen dat dit in jouw woning niet werkt.

Goede verlichting in de woonkamer

Om kleine, donkere hoeken te voorkomen doe je er goed aan goede verlichting aan te schaffen. Je hoeft echt niet in elke hoek van de kamer een lamp op te hangen, maar zorg er wel voor dat de verlichting voldoende is voor de hele ruimte. Daarnaast is het ook aan te raden de banken en kasten tegen de muur aan te zetten, ook in de hoek. Wil je dit niet omdat dit niet mooi staat? Vul de hoek dan met bijvoorbeeld een mooie, grote plant zodat het geen “dood hoekje” wordt. Dit is ten eerste zonde van de, vaak, beperkte ruimte in je woonkamer, maar doet daarnaast ook af aan het geheel van de ruimte.

Wees voorzichtig met accessoires

Accessoires mogen natuurlijk in de woonkamer aanwezig zijn, maar het is belangrijk dat je hier niet in doorslaat. Ga je op elke mogelijke plek werken met sierkussens, beeldjes, fotolijsten, sierkaarsen en andere kleinigheden? Dan oogt dit al snel heel rommelig. Beter kun je er dan voor kiezen dit op één plek neer te zetten. Daarnaast is het aan te raden de accessoires allemaal in één of maximaal twee kleuren te houden.