Met behulp van dit stappenplan kun je je eigen keuken ontwerpen.

Stap 1

Teken met potlood een plattegrond van de keuken, bij voorkeur op ruitjespapier.

Stap 2

Geef op de plattegrond aan waar de ramen en de deuren zitten en teken deze in. Teken ook de ruimte in die een raam of deur nodig heeft om open en dicht te kunnen draaien.

Stap 3

Trek de plattegrond over met een stift/fineliner. Nu kunt u dus geen wijzigingen meer aanbrengen in de ondergrond, dit om later niet voor verrassingen te komen staan.

Stap 4

Maak een aantal kopieën van de plattegrond zodat je dat werk niet opnieuw moet doen als er in de schets iets verkeerd gaat.

Stap 5

Bepaal wat er allemaal in moet komen. (gasstel, hoeveel pitten, ijskast, afwasmachine, spoelbakken, oven magnetron, enz.

Stap 6

De breedtemaat van een standaard kastje is 60 centimeter. Inbouwapparatuur is dus afgestemd op deze breedte. Bepaal dus of u deze breedte aan wilt houden of dat u iets anders wilt (bijvoorbeeld 80 of 100 breed).

Stap 7

Begin in te tekenen. Tip! Hou hoge muren zonder ramen altijd vrij voor de ijskast! Kastjes en lades kunnen tot elke hoogte op maat worden gemaakt, maar een ijskast natuurlijk niet. Het is over het algemeen niet fraai als de achterkant van de ijskast door een raam zichtbaar is.

Stap 8

Zorg dat aan twee kanten naast de kookplaat/gastoestel ruimte is om iets op weg te zetten.

Stap 9

Probeer de ijskast in de buurt van de spoelbakken te zetten.

Stap 10

Probeer de afvalbak tussen de kookplaat en de spoelbakken in te krijgen.

Stap 11

Voor de afwasmachine is water nodig. En een afvoer. Dus niet te ver van de wasbak af plaatsen.

Stap 12

Kastjes zo hoog plaatsen dat je nog wel bij het hoogste plankje kunt!, dus niet hoger dan 210 cm.

Stap 13

Kastjes in een hoek zijn niet bereikbaar! Wel met een draaideurkastje, vaak toegepast voor pannen.

TIP
Knip op dezelfde schaal de objecten uit die je in de keuken wilt hebben. Nu kun je schuiven met de onderdelen zonder dat je steeds alles hoeft te tekenen en uit te gummen.