Je hebt net een nieuw huis gekocht en allerlei nieuwe meubels bestelt. Nadat je alles op zijn plek hebt gezet en de decoraties hebt uitgekozen kom je tot de conclusie dat je wel echt nog raamdecoratie nodig hebt. Gordijnen, jaloezieën, lamellen, ze zorgen er allemaal voor dat het je huis echt af maakt, maar daarnaast ook dat er minder inkijk is en je geen last hoeft te hebben van de zon. Alleen, voor welke raamdecoratie kies je dan?

Voor welke raamdecoratie kies je?

De grote vraag is natuurlijk, voor welke raamdecoratie kies je? Ga je voor plissés, rolgordijnen, lamellen of toch mooie, stoere jaloezieën? Er zijn veel mogelijkheden en aangezien iedereen een andere smaak heeft doe je er goed aan hier eerst goed over na te denken. Sommige raamdecoraties zijn misschien wel mooi, maar niet zo praktisch, bijvoorbeeld als het op het schoonmaken ervan aankomt. Een goed voorbeeld hiervoor zijn vouwgordijnen. Deze staan vaak heel mooi, maar als ze van stof zijn kan het behoorlijk wat moeite kosten deze ook goed schoon te houden. Andere raamdecoraties staan misschien minder stijlvol, maar zijn ontzettend makkelijk in het onderhoud ervan, zoals lamellen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de maat en de kleur perfect is. een rolgordijn dat net 5 centimeter te kort is lijkt misschien niet zo erg, maar dit kan behoorlijk gaan irriteren, net als niet goed sluitende lamellen. Zorg er dus altijd voor dat je het raam op de juiste manier opmeet zodat je geen tekorten hebt. Denk ook goed na over de kleur. Deze moet bij de rest van je inrichting passen, maar moet niet overschreeuwen. Een neutrale kleur is dan vaak de juiste optie maar wanneer jij dat wil kun je ook kiezen voor een rolgordijn met een print of mooie vormen.

En dan natuurlijk nog de lichtregulering. Wil je dat je raamdecoratie dienst doet als verduisterende binnen zonwering, of wil je juist dat het helemaal transparant is? Ook hierin is veel keuze, net als de materialen en stoffen. Wil je de lichtregulering zelf bepalen? Tegenwoordig kan dit met de Luxaflex Powerview, waarmee je jouw raamdecoratie bediend vanaf je smartphone. Wil je dit nou niet, dan zou je er ook voor kunnen kiezen gordijnen te nemen.

Gordijnen zorgen voor sfeer

Gordijnen zijn perfect voor het creëren van wat extra sfeer en worden dan ook nog steeds vaak gebruikt, al dan niet in combinatie met andere raamdecoratie. Heb je bijvoorbeeld jaloezieën hangen, of rolgordijnen in de slaapkamer, dan kun je er voor kiezen overgordijnen aan te schaffen. Deze zorgen voor net wat meer privacy, geven de kamer extra warmte en sfeer en het staat ook ontzettend mooi. Zeker wanneer de rolgordijnen niet volledig verduisterend zijn kunnen de gordijnen zorgen voor extra verduistering.

Ook wanneer je voor gordijnen gaat is het heel erg belangrijk dat je de juiste maten weet. Daarnaast is het ook goed om na te denken over de manier waarop je de gordijnen op wilt hangen. Kies je voor een rails, of ga je voor een roede?